Sigurd Elenius

NSD i maj 2003

Sigurd Elenius, Lainio, har avlidit i en ålder av 76 år.

Sigurd föddes i Lainio som yngsta barnet till Emil och Sofia Elenius i en skara av nio syskon. Frånsett militärtjänst i Västerås och arbete vid gruvorna i Kiruna och Svappavaara var Sigurd en trogen Lainiobo. Under många år var han arbetsledare hos Domänverket, där han underhöll vandringsleder i fjällvärlden och deltog i skogsarbete.

Sigurd Elenius var en hängiven och skicklig fotograf. Många är de Lainiobor som han förevigat. Han var en utmärkt naturfotograf med en förmåga att skildra det vackra och originella från ett personligt perspektiv. I många år skötte han allt framkallnings- och förstoringsarbete på egen hand. Ett annat skapande arbete Sigurd ägnade sig åt var slöjd. I skogen fann han rikligt med ämnen för kåsor och skålar som han formade med känsliga händer i vinterns mörker. Musiken var en annan viktig del i Sigurds liv och han spelade själv i många år basfiol i det lokala dansbandet. Senare blev det mer dragspel och synthesizer. Under senare år fick han även tillfälle till en och annan svängom på dansgolvet. Ett annat stort intresse var fiske som han ägnade sig åt både sommar och vintertid.

De som hade förmånen att lära känna Sigurd fick se en underfundig personlighet med en självständig syn på livet kryddad med en karakteristisk och egensinnig humor.

Närmast sörjande är syskonen Jenny och Otto samt syskonbarn.